Over ons

Fruitdas maakt hoogwaardige producten afkomstig van Haspengouwse hoogstamboomgaarden, die deel uitmaken van het authentieke landschap en bijdragen aan de biodiversiteit.

Van appels naar sap en cider

Haspengouw is lang een belangrijke fruitstreek geweest. Voor vele jaren werd hier sap en cider gemaakt en dit hoofdzakelijk van hoogstamfruit. Deze traditie is echter stilgevallen. Vele boomgaarden stonden er verwaarloosd bij en het fruit werd niet meer gebruikt.

Ons idee is in 2009 ontstaan binnen onze jeugdbeweging JNM Fruitstreek (www.jnm.be) om iets met het vele hoogstamfruit uit de boomgaarden in Borgloon te doen.

Waarom juist hoogstam?

Smaken verschillen natuurlijk, maar persoonlijk vinden we de smaak van hoogstamfruit bijzonder en vol. Een hoogstamboomgaard draagt daarnaast bij aan een natuurlijk en ecologisch landschap waar plaats is voor oude rassen om een volledige levenscyclus te volbrengen zonder gekapt te worden.

De eerste pers bouwden we zelf en we kochten een kleine fruithakselaar, de productie kon beginnen.

Door de jaren heen groeide het project, tot we beseften dat ons hobbymateriaal de grenzen van zijn capaciteiten had bereikt. Tegelijkertijd trok onze productie steeds meer aandacht van geïnteresseerden. Het opstarten van ons eigen bedrijf kon niet meer uitblijven.

Maar een bedrijf wil niet zeggen dat we onze oorspronkelijke principes zomaar overboord gooien. Wij produceren inmiddels 10 jaar appelsap van hoogstamfruit en die smaak zullen we behouden. Gedurende een tweetal jaar zochten we naar de machines die de door ons vooropgestelde kwaliteit kunnen leveren. Dit betekent dat we beslisten om niet volgens de klassieke methodes te persen. In tegenstelling tot de gangbare bandenpers kiezen wij voor een pakkenpers en glazen flessen met statiegeld, om zo de volle smaak van de appel te behouden.

Kortom, wij doen er alles aan om op een zo duurzaam mogelijke manier appelsap en cider te maken die ook nog eens afkomstig is uit de fruitstreek van België.

Voor onze stroop werken wij samen met de Stroopfabriek In Wellen (www.loonsestroop.be). Wij leveren al het fruit, namelijk de appels en peren, van hoogstambomen. Zij maken de stroop volgens hun recept maar vullen af in de door ons gekozen glazen potten.

Meer informatie over de producten vindt u op onze ‘productpagina’.

Wie zijn wij?

Wim Jambon op Merwt boerenmarkt in Hasselt

Wim Jambon

Ik ben Wim (‘Jambon’ mag ook om verwarring te voorkomen) en houd mij voornamelijk bezig met het administratieve werk, de communicatie en sociale media. De kans is dus groot dat u met mij communiceert als u ons contacteert. Enkele jaren na het originele idee van de gebroeders Rappé rolde ik via een JNM-activiteit mee in de productie en daarna ben ik blijven plakken. Ik kom uit de natuur- en bossector en heb een rechtstreekse link met hoogstamboomgaarden. Ik zie ons project als een uitdaging om fruitoverschot te verwerken tot lekkere producten. Doorheen de komende jaren zal ik nieuwe smaken en producten ontwikkelen rond fruit. Als u een geweldig idee heeft, laat maar horen en wie weet ontwikkelen wij het wel.

Jeroen trekt legipont hoogstam peren vlak in de pallox

Jeroen Rappé

In 1992 kwam ik op de wereld in het hartje van Haspengouw. Daar groeide ik op in een snel evoluerend landbouwlandschap. Dat landschap bestond uit snippertjes natuur en overgebleven relicten van een vorige kleinschalige familiale landbouw. Het zijn die overgebleven boomgaarden met hoogstam die mij al heel mijn jeugd fascineren. Net zoals de hagen, gevlochten poorten en vee-bescherming. Ze geven structuur en dynamiek aan het landschap en hebben een unieke uitstraling. Maar vooral de oude bomen, die al enkele generaties zagen passeren, fascineren mij het hardst. Dit maakt dan ook dat ik binnen Fruitdas voornamelijk bezig ben met wat zich in de boomgaard afspeelt; zowel met, als tussen de bomen, als in de bomen zelf. Naast fruitdas werk ik sinds 2017 als zelfstandige voor Tree-Hive. Tree Hive is gespecialiseerd in het beheer van fruitbomen en landschapselementen en ontwikkelde ook de Tree-Hive boomkorven die het beschermen en onderhouden van hoogstamfruitbomen duurzamer en eenvoudiger maken.

Van dit prachtige cultuurlandschap geniet ik graag, onder andere door wat het voortbrengt: appelsap, cider,stroop enzovoort.

De oude pers voor appelsap wordt gevuld

Wim Rappé

Al van kleins af ben ik een grote knutselaar. Ik hou ervan om te weten hoe dingen werken en hoe ze in elkaar zitten. Veel apparaten heb ik ooit uit elkaar gehaald, om ze daarna niet meer in elkaar te krijgen. De kennis die ik hiermee heb opgedaan en mijn studies in elektronica, maken mij het technische brein in Fruitdas. Met JNM fruitstreek maakte ik een pers om appelsap te kunnen persen. Deze pers is een aantal keer herbouwd en verbeterd om meer, sneller en gemakkelijker te kunnen persen. Dit soort systemen spreekt mij enorm aan. Hoe een boom groot wordt, appels kan dragen, die dan appelsap worden om zo verder te kunnen verwerken in cider en andere producten is fantastisch. Zo rollen mijn passies vlot in elkaar over.