Natuur

Fruitdas en de natuur in Haspengouw gaan hand in hand.

Fruitdas draagt bij aan de biodiveristeit

Doordat we met Fruitdas resoluut kiezen voor onbespoten hoogstam fruitbomen en liefst voor oude variëteiten en boomgaarden, werken we mee aan een verweven landschap waar biodiversiteit zijn ruimte krijgt.
We verwerken het fruit uit deze boomgaarden, hierdoor krijgt al het fruit dezelfde waarde. Denk aan fruit met een schoonheidsfoutje, we maken geen onderscheid. De unieke diversiteit aan oude soorten geeft een mooi assortiment om producten met karakteristieke aroma’s te maken voor onze klanten.

Boomgaarden spelen een belangrijke rol voor biodiversiteit, enerzijds voor verbinding of als stapsteen, maar ook als habitat. We bedanken de vorige generaties fruittelers om deze hoogstambomen te planten, te beheren en niet te rooien, zodat wij vandaag uit een deel van deze bomen fruit kunnen oogsten voor onze producten. En deze oude bomen zijn dan ook een wereld op zich. Ze huisvesten tal van houtkevers, in de holtes en spleten schuilen of broeden vogels, vleermuizen en tal van klein dieren, in de gangen van de houtkevers nestelen bijen die in het voorjaar helpen bestuiven. In het najaar zijn er voldoende opportunisten die het gevallen fruit komen consumeren, zoals de das.

Een oude fruitboom kan wel meer dan 100 soorten insecten, spinnen, mossen, paddenstoelen en ander leven huisvesten. Meer info hierover vind je op Biodiversiteit in boomgaarden (Duits) en op de site van het provinciaal natuurcentrum

Hoogstamboomgaard Haspengouw Grootloon bloesems